Een goede portretfoto kan een wereld van verschil maken, zowel in je persoonlijke als professionele leven. Het kan je zelfvertrouwen vergroten en anderen een positieve indruk van je geven. In dit blogbericht geven we je praktische tips om er op je best uit te zien op portretfoto’s. We behandelen de voorbereiding, het omgaan met de camera, het kiezen van de juiste belichting en achtergrond, het uitdrukken van emoties en het samenwerken met de fotograaf.

De juiste voorbereiding:

Kledingkeuze
 • Kleuren die bij je huidtint passen: Kies kleuren die je huidtint complementeren. Bij een koele huidtint passen bijvoorbeeld blauwe, paarse en zilveren tinten, terwijl warme huidtinten beter passen bij goud, oranje en aardetinten.
 • Kleding die je figuur flatteert: Draag kleding die je sterke punten benadrukt en je minder flatterende eigenschappen verhult. Kies bijvoorbeeld voor een getailleerd jasje om je taille te accentueren, of draag een V-hals om je hals te verlengen.
Make-up en haar
 • Make-up die bij de gelegenheid past: Zorg ervoor dat je make-up past bij de gelegenheid waarvoor de foto bedoeld is. Voor een zakelijk portret is een subtiele, natuurlijke look vaak het beste, terwijl je voor een feestelijke foto meer kunt experimenteren met kleur en glans.
 • Haarstijl die je gezichtsvorm flatteert: Kies een kapsel dat je gezichtsvorm flatteert. Bij een rond gezicht werken kapsels die lengte toevoegen goed, terwijl een vierkant gezicht baat heeft bij zachte, golvende lokken die de kaaklijn verzachten.
Accessoires
 • Sieraden en andere accessoires die je look aanvullen: Kies accessoires die je outfit afmaken en je persoonlijkheid weerspiegelen. Let er echter op dat je niet overdrijft: je wilt niet dat de accessoires de aandacht van jou als onderwerp afleiden. Kies bijvoorbeeld voor een eenvoudige ketting of oorbellen die je gezicht en kleding aanvullen.

Omgaan met de camera

Je juiste hoek vinden
 • Iedereen heeft een zogenaamde “goede kant”. Experimenteer met thuis eens met verschillende camerahoeken voordat je je echte portretfoto laat maken. Door verschillende hoeken te proberen, ontdek je welke hoek het meest flatterend is voor jou. Dit kan variëren van een licht verhoogde camera die naar beneden kijkt, tot een camera die zich op ooghoogte bevindt. Neem deze informatie mee naar je fotograaf.

 • Benadruk je beste kenmerken: Zorg ervoor dat de camerahoek je sterke punten benadrukt, zoals je ogen, glimlach of kaaklijn. Je kunt ook je minder flatterende eigenschappen verbergen door strategisch te poseren.

Oogcontact
 • Kijk recht in de lens voor een zelfverzekerde uitstraling: Oogcontact met de camera kan zorgen voor een krachtige en zelfverzekerde uitstraling. Het helpt ook om een connectie te maken met de kijker.
Lichaamstaal
 • Let op je houding: Een rechte rug en ontspannen schouders zorgen voor een zelfverzekerde en aantrekkelijke uitstraling. Vermijd stijve of gekunstelde houdingen, die onnatuurlijk kunnen overkomen.

 • Gebruik natuurlijke, ontspannen poses: Zoek naar poses die je lichaam er ontspannen en natuurlijk uit laten zien. Je kunt bijvoorbeeld één hand op je heup plaatsen, of je gewicht naar één kant verplaatsen voor een dynamischere pose.

Gezichtsuitdrukkingen en emoties

Glimlach
 • Oefen je glimlach voor de spiegel: Door voor de spiegel te oefenen, kun je ontdekken welke glimlach het beste bij je past en het meest natuurlijk oogt.

 • Laat je glimlach natuurlijk overkomen: Een geforceerde glimlach kan ongemakkelijk overkomen. Probeer te ontspannen en laat je glimlach van binnenuit komen voor een oprechte en aantrekkelijke uitstraling.

Emotie overbrengen
 • Denk aan iets dat je blij maakt of een herinnering die je koestert: Door te focussen op positieve gedachten of herinneringen, kun je authentieke emoties overbrengen die je foto’s levendiger en interessanter maken.

 • Laat je emoties doorschemeren in je gezichtsuitdrukking: Wees niet bang om je emoties te tonen. Dit kan variëren van een subtiele, tevreden glimlach tot een uitbundige lach.

Samenwerken met de fotograaf

Communicatie
 • Bespreek je wensen en verwachtingen met de fotograaf: Zorg ervoor dat de fotograaf begrijpt wat je wilt bereiken met je portretfoto’s. Dit zorgt voor een soepeler fotoshoot en resultaten die aan je verwachtingen voldoen.

 • Geef feedback tijdens de fotoshoot: Als je je ergens niet prettig bij voelt of je hebt suggesties, deel deze dan met de fotograaf. Goede communicatie helpt bij het creëren van de best mogelijke foto’s.

Vertrouwen
 • Laat de fotograaf je begeleiden bij het vinden van de beste poses en uitdrukkingen: Vertrouw op de expertise van de fotograaf en sta open voor suggesties. Zij hebben ervaring met het vastleggen van mensen op hun best en kunnen je helpen de perfecte pose en uitdrukking te vinden.

 • Kies een fotograaf waarbij je je op je gemak voelt: Het is belangrijk dat je je ontspannen en zelfverzekerd voelt tijdens de fotoshoot. Werk samen met een fotograaf die je op je gemak stelt en waarmee je een goede klik hebt. Tijdens mijn fotoshoots zal ik je altijd helpen met je zo goed mogelijk op de foto zetten. Dit doe ik onder andere door een ontspannen sfeer te creëren bij het maken van je foto’s.

Door de tips in dit artikel te volgen, kun je prachtige portretfoto’s maken die je zelfvertrouwen vergroten en een positieve indruk achterlaten. Investeer tijd en aandacht in je voorbereiding, samenwerking met de fotograaf en het uitdrukken van je emoties, en je zult ongetwijfeld verbluffende resultaten behalen.